Знайшли оригінали картотеки ОУН


Знайшли оригінали картотеки ОУН
Раніше знаходили тільки відомості про існування картотеки. Фото: Ярина Ясиневич
В архіві львівського Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" знайшли оригінальну картотеку ОУН.


Про це повідомила керівник програм Центру досліджень визвольного руху Ярина Ясиневич на своїй сторінці в Facebook.
"В КДБ була картотека, ну, ви знаєте. Але й в служби безпеки ОУН теж була. Вперше ми знайшли оригінали", - написала дослідниця.
Натомість, директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий у коментарі "Громадському радіо" розповів, що знайдена картотека є частиною архіву, яка належала референтурі служби безпеки ОУН, коли нею керував фактичний творець військової контррозвідки ОУН – СБ ОУН Микола Арсенич-Березовський.
"Важливо і цікаво, те, що раніше ми тільки знаходили у документах відомості про існування картотеки, а тепер ми знайшли її саму… Це унікальний матеріал, що досі не потрапляв у руки істориків", – зазначив Забілий.
Історик розповів, що картотеці зібрана інформація на декілька тисяч осіб. Однак не всі вони були ворогами ОУН.
"Особливість роботи будь-якої служби  – це збір інформації та її аналіз", – пояснив він.
Київський архів давніх актів можна вважати одним з найцінніших архівів в Україні. Архіви охоплюють усі сторони життя Правобережжя і показують історичний процес життя українського народу починаючи від XVI ст: колонізація степів, міський устрій, адміністрація, економічний побут, суспільні відносини, класова боротьба, набіги татар, культурно-релігійні стосунки та інше.

Немає коментарів:

Дописати коментар