«Таких цін на овочі ще не було»: ціни на картоплю на ринках Чернівців цього року б’ють рекорди

 

Картопля, морква, буряк, капуста почали дорожчати в сезон, і ціни на них і далі ростуть.

На гуртовому ринку на вулиці Зеленій продавців картоплі найбільше. Везуть з різних районів Чернівецької, Тернопільської та Волинської областей, йдеться у публікації "МБ

".



Якщо брати мішок, то вартість коливається від 18 до 20 гривень за кілограм. Хоча ще на початку вересня ціна кілограма картоплі становила 10 гривень за кіло. Багато хто здивувався, що в сезон ціна на картоплю щотижня почала зростати. І якщо на ринках вартість картоплі – до 20 гривень за кілограм, то роздрібна ціна у магазинах вже наближається до 25 гривень.

"Цього року все вдвічі дорожче"

Покупці на ринку, серед яких переважно пенсіонери, купують по три-чотири мішки картоплі. Жінка із чоловіком, які саме вантажать у машину мішки, кажуть, що завжди закуповували овочі про запас.



– Нам зазвичай картоплі, яку купуємо восени, вистачає. Але цього року, певно, будемо трохи економити, бо таких цін на овочі в сезон ще не було, – каже пані Марія. – Пам’ятаю, що в цей період минулого року картопля коштувала шість-вісім гривень, морква, буряк — приблизно 10 гривень. А цього року все вдвічі дорожче. Але мусимо купити.

На ринку картоплю пропонують за 18-20 гривень, буряк, морква — 18-20 гривень, цибуля — 16-18 гривень, капуста — 20-35 гривень.
Продавці пояснюють, що впливає на ціни.



– Ми купили у фермерів на продаж 10 тонн картоплі, але її не так багато, як було минулого року, – каже пан Богдан, який привіз картоплю з села Банилів. – Ціни справді вищі, ніж минулого року, але людям теж потрібно заробити. Позаминулого року ціна на картоплю була три гривні. За такі копійки ніхто її не хоче вирощувати. Тепер ціна зросла, але попит є, картоплю купують. Зараз мало хто хоче вирощувати картоплю на городі, як це було раніше. Бо дешевше купити.

Фермер Роман з села Карапчів розповів, що врожай картоплі є, хоч і менший, ніж минулого року.



– Все подорожчало — і добрива, і пальне. А це впливає на ціну. Спробуйте її зібрати, привезти, продати, – каже чоловік. – Минулого року капуста була по шість гривень. Я витратив більше, щоб її посадити, ніж заробив. Розорати поле, викопати все — от і виходить така ціна.
Картопля ще додасть у ціні

Фермер із села Карапчів Вижницького району привіз на продаж свою картоплю. Чоловік каже, що подорожчання є логічним.

– Найбільше на врожай впливає вартість міндобрива й солярки. А чого картопля має коштувати п’ять гривень, якщо все подорожчало? – міркує фермер. – Мінеральні добрива коштують 40 тисяч гривень за тонну, а минулого року вартували 20 тисяч гривень за тонну. Солярка минулого року була 32 гривні, а зараз — 45 гривень за літр. У насіннєвому магазині за кілограм картоплі для посіву просять 26 гривень за кілограм. Цього року навесні на посівну кампанію я витратив 100 тисяч гривень. Це у землю поклав картоплю та міндобрива. Навіть не рахую, скільки йде на обробіток. Жінки за сто гривень не підуть працювати.

Крім того, багато хто виїхав, тож зменшилися посівні площі. Не знаю, чи ціна на картоплю вже зупинилася, усе диктує ринок. Але люди купують. Хто хоче їсти, то мусить купити.

Фермери розповідають, що у Вижницькому районі урожай картоплі непоганий, а ось у Сокирянах, Кельменцях, Новоселиці врожаю немає.

– Картопля з вересня почала дорожчати, бо побачили, що її не вистачає. Багато вивозять в інші області, де картоплю раніше вирощували, а тепер через війну не мають такої змоги, – пояснює один із продавців на ринку. – Думаю, коли картоплю фермери покладуть на збереження, вона почне знову рости в ціні. Тому краще зараз її закупити.

Урожай яблук цьогоріч менший

Ціни на осінні фрукти цього року теж вищі. Дорожчими, ніж минулого року, є яблука та груші. Кілограм яблук на гуртовому ринку коштує 15-20 гривень, груш — 30-50 гривень, слив — 30-45 гривень за кілограм.

– Цього року урожай яблук менший, – пояснює один із фермерів. – То приморозок був у травні, то град потім врожай побив. Тому яблука дорожчі. Заготівельники теж зрозуміли, що яблук не вистачає, і підвищили закупівельну ціну на "паданки", які йдуть на сік. Цього року такі яблука беруть за 10,5 гривні. Кілька років за це пропонували по 50 копійок, потім 2,5 гривні. Ніхто навіть не хотів за таку ціну яблука збирати. Тепер ціна у заготівельника вища. Тобто не треба нікуди їздити, ніде продавати, приїжджають прямо у село і забирають їх. Отож дешевшими, ніж 11 гривень за кіло яблука точно не будуть.

Немає коментарів:

Дописати коментар