Орбан працює над організацією «мирного саміту», куди запросять Зеленського і Путіна — ЗМІ


Віктор Орбан (Фото:REUTERS/Ognen Teofilovski)

Віктор Орбан (Фото:REUTERS/Ognen Teofilovski)

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час Генасамблеї ООН у Нью-Йорку працював над організацією мирного саміту, на який нібито мають запросити Україну і Росію, повідомляє Die Weltwoche.

За інформацією видання, цей саміт має стати продовженням «миротворчої місії» Орбана.

Під час підготовки такого плану Орбан провів «інтенсивні переговори» з Китаєм і Бразилією, щоб організувати мирний саміт між Україною і Росією. При цьому дата і місце проведення саміту залишаються невідомими.

У коментарі виданню Орбан додав, що хоче «повернути європейців до активної ролі» в мирних зусиллях. За його словами, оскільки Київ і Москва «не надто охоче йдуть на переговори», то міжнародний тиск має допомогти дійти до рішення про припинення вогню.

6 вересня Орбан заявив, що відсутність між Зеленським і Путіним контактів нібито «погіршує війну». Також угорський прем'єр заявляв, що їхня зустріч «звичайно, необхідна».

«Мирне» турне Віктора Орбана — що відомо

2 липня Орбан відвідав Україну, що стало його першим візитом за 12 років. У Києві він зустрівся з Володимиром Зеленським і запропонував йому ідею «припинення вогню» заради швидших переговорів з РФ. Він заявив, що мирні ініціативи України «вимагають багато часу», і тому «попросив Зеленського подумати про те, чи не можна зробити інакше: спершу припинити вогонь, а потім вести переговори про мир».

У відповідь на це заступник глави Офісу президента Ігор Жовква заявив, що «Угорщина — не перша країна, яка говорить про такий варіант розвитку подій». Жовква дав зрозуміти, що Зеленський фактично відкинув такі пропозиції: вислухав Орбана, «але у відповідь виклав свою позицію, яка чітка і всім відома».

5 липня Орбан офіційно прибув до Москви. Президент Ради ЄС Шарль Мішель нагадав, що Угорщина, яка головує в Раді Європи з 1 липня, не має мандата на переговори від імені ЄС із Росією.

8 липня Орбан прибув із візитом до Пекіна, під час якого обговорював із головою КНР Сі Цзіньпіном свій «мирний план». 10 липня Орбан зустрівся з лідером Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у Вашингтоні і попросив підтримати його ініціативу.

12 липня Орбан зустрівся з кандидатом у президенти США від Республіканської партії Дональдом Трампом, вони обговорили способи встановлення миру.

Немає коментарів:

Дописати коментар