
Із виходом отар на полонини, чабанам у гірських районах ледь не щодня доводиться відбивати овець від лісових хижаків.
"Вовки у пошуках їжі спускаються з
гір на пасовиська, та лише для того, щоб вполювати здобич: козу, теля,
інколи корову чи коня, - каже газеті Експрес Юрій Тюх, заступник
директора НПП "Синевир", якому неодноразово доводилося зустрічатися з
хижаками на лісовій стежці. - Першими на людину не нападають, хіба що
натрапите на вовка, хворого на сказ".
Науковці дослідили: найбільше вовків на території Карпат -- у Львівській та Закарпатській областях, найменше -- в Чернівецькій.
Місцеві мисливці кажуть, що такого
скупчення сіроманців давно не бачили, тим паче влітку. Зазвичай вовки
активізуються взимку. Та нині у них -- малюки, і самиці полюють у
пошуках їжі. Відколи отари подалися на полонини, почастішали випадки,
коли лісові хижаки нападають на свійських тварин.
"При нормі 1 вовк на 10 гектарів,
на Закарпатті їх у п'ять разів більше. Та востаннє відстрілювали вовків
торік, -- каже Мирослав Опаленик, голова ГО ТМР "Соколець". -- Зазвичай
вовки живуть у зграї, а сіроманець–одинак не нападає на людину, хіба що
зголодніє.
Чого не слід робити, якщо
натрапили в лісі на вовків: кидатися на хижих, бо вони хитрі й хтось зі
зграї обов’язково нападе зі спини. І в жодному разі не слід утікати,
вони доженуть та нападуть. Найкраще -- залізти на дерево. Вовки бояться
тварин, більших за себе, а ще -- вогню".
Еліна САВИЦЬКА
Читайте більше тут: http://expres.ua/
Немає коментарів:
Дописати коментар