Сьогодні, 27 вересня, християни візантійського обряду — православні та греко-католики відзначають свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього, яке належить до 12 найголовніших свят у церковному календарі.
Історія свята
У цей день християни відзначають відразу дві події: віднайдення Хреста і повернення Животворящого Хреста з Персії.
Открытый источник

Так, цариця Олена зуміла знайти хрест, на якому був розп'ятий Ісус Христос. Після тривалих розкопок вдалося знайти печеру, де були три однакових хрести. І один з них зробив чудо – тільки від одного дотику цей Хрест зцілив тяжко хвору жінку. З тих пір і почали відзначати Воздвиження Хреста Господнього.
В цей день варто піти в церкву і подякувати Богові за спасіння, а також помолитися за своє здоров'я і здоров'я своїх рідних.
Що не можна робити в цей день
У цей день у православних строгий піст, тому вони уникають вживання м'яса, риби, яєць і молочних продуктів.
Також в цей день не можна сваритися і з'ясовувати стосунки з близькими.
Стародавні вважали, що не варто починати нові справи, так як вони можуть закінчитися невдачею.
Ще в народі існує твердження, що у цей день змії шукають місце для сплячки на зиму, тому радять добре замикати двері будинку.
Открытый источник

Прикмети в цей день
На Воздвиження треба постити, щоб життя було вдалим.
Тільки на Воздвиження в новому храмі ставлять дзвони і хрести на маківці. Очевидно, це пов'язано з християнською легендою виникнення свята Воздвиження.
У народі цей день співпадав з часом повороту на зиму. В цей день було прийнято збирати різні лікарські рослини, які вважалися наділеними особливою цілющою силою. Наприклад, волошками, гвоздикою, базиліком і чабром на свято прикрашали Розп'яття, а потім лікували різні хвороби.
Також у цей день прийнято було запрошувати в будинок священнослужителів, які читали молитви для будинку і майбутнього врожаю.
Нагадаємо, що християни східного обряду 14 жовтня відзначатимуть одне з найбільш шанованих свят - Покрову Пресвятої Богородиці.

Джерело: 112.ua