"Російські літаки вже падають у Білорусі, підуть у наступ - понесуть шалені втрати" - Ярош


Дмитро Ярош: "До наступу Росії треба готуватися весь час"Україні потрібен протиракетний ковпак. У разі широкомасштабної війни з Росією Захід вступиться. Про це сказав командир формування "Українська добровольча армія" Дмитро Ярош в інтерв'ю "Апостроф".


Дмитро Ярош: "До наступу Росії треба готуватися весь час"
Пропонуємо 10 найцікавіших цитат.
Про переговори з Порошенком
"Ми з президентом говорили на цю тему (створення добровольчої територіальної оборони. - Gazeta.ua) в січні.
Але із січня і досі відповіді я поки що не дочекався, на жаль. Я планував до нього весною заїхати, але з дітьми в футбол грав, ногу зламав – і не заїхав. Тому так. Поки що за літо не зустрілися. Ну, можливо, зараз спробую зініціювати зустріч і поговорити на ту тему".
Про "совок" в армії
"Це і недостатня підготовка особового складу. Це і бюрократія – совкова така бюрократія, яка знищує ЗСУ. Це і підбір офіцерів. Бо ж офіцер – це людина честі, насамперед. А вони більше зараз не людей честі підбирають, для яких найголовніше – звільнення землі (бо для будь-якого військового саме таке завдання мало би стояти). На перший план виходять вже чиновники у погонах – так можу описати стан цих офіцерів.
Он нещодавно один високого рангу офіцер сказав моєму командирові: "А де я на гражданці таку зарплату знайду?". Люди думають вже геть не так, як мають думати. І такі процеси можуть знищити армію. І ті зрушення, які відбулися за допомогою народу в першу чергу (бо волонтерський той же рух організовував армію насамперед, а не держава; це вже потім трошки змінилася ситуація), усі попередні досягнення можуть бути зараз ліквідовані. І нічого доброго з того всього тоді не вийде".
Про руйнування радянських міфів і український націоналізм
"У мене на Дніпровщині, згідно з архівними даними НКВС (є вже наукові роботи з цього приводу, дослідження), підпілля становило 4,5 тисячі чоловік. На Дніпровщині в 1941-1943 роках. У той час, коли радянське підпілля сягало всього 1,5 тисячі. От такий баланс. Тому мене часто дивує питання – можливо, від незнання – а де ви, мовляв, взялися, такий націоналіст, у себе на Дніпровщині? А воно все закономірно. Все йшло так, як мало йти".
Про найбільшу загрозу для держави
"Переживаю, що нерішучість, м'якотілість нашого політичного керівництва може призвести, наприклад, до імплементації тих самих Мінських домовленостей. А це – одна з найбільших загроз для існування держави, окрім війни, окрім безпосередньо військових дій. Бо ввести оцей антидержавний, по суті, масив, частину "вати" в структури влади і зробити решту, що передбачено Мінськими угодами, всі ці особливі статуси і так далі – означає закласти міну, яка розірве державу".
Про "п'яту колону"
"Росіяни ж як діють? Вони нас б'ють за якимось напрямком, дивляться на нашу реакцію – і за політикою, і в інформаційній площині, і в усьому, в чому тільки можна. Ми відбили удар? Значить, вони відійшли, а тоді заходять з іншого боку і те саме роблять… Тим більше, маючи той "Опоблок" у стінах парламенту, купу інфільтрованої агентури у виконавчій владі і так далі, це можна робити.
У політиці багато всілякої наволочі, яка теж розкачуватиме ситуацію – і зовсім не тому, що вони "за народ". Капліни там усякі, оця от шушваль… Це ж просто жах! І їх тримають у фракції БПП, все нормально. А вони себе то соціалістами, то ще кимось називають. І видно, як качають!.. І проскакувала не раз інформація про контакти того ж Капліна з Росією. Але його чіпати не можна. Бо то ж фракція БПП, свята корова… А раптом голосу не вистачить за дерибан бюджету проголосувати або ще за щось?".
Про Саакашвілі й ідіотизм керівників
"Влада сама провокувала цю ситуацію зупинками поїздів, мінуваннями "Шегинів" тощо. Це ж ідіотизм повний! Та запустіть його, хай собі в суді справді відстоює свої права. Ні, просто з нічого роздули отаке… І тут же не Росія грала. Це просто ідіотизм якихось наших керівників державних – і не більше того
А прикордонники? Хлопці, яких били? Це ж приниження страшне під час війни! Це не просто там якісь "беркути", яким ми на Майдані протистояли. Це – захисники наших кордонів, захисники батьківщини, яких на фронті багато полягло… І оце так себе поводити стосовно хлопців?! Я б на місці їхнього командира однозначно дав би команду вогонь на ураження вести. І не панькатися з тією шушваллю, яка під синьо-жовтими прапорами нищить державу".
Закон про освіту й українська мова
"Там є мовна норма – абсолютно адекватна і нормальна, яка геть не заперечує право національних менших на вивчення своєї рідної мови. Але кожен має вчити українську мову – в українській-то державі! І подивіться, який хай одразу підняли. Навіть Греція і Болгарія. Я вже не говорю про Росію, яка почала верещати і досі не вгамується, про Угорщину, Румунію.
Ухвалили (закон. - Gazeta.ua) – і слава Богу".
Про загрозу широкомасштабного наступу з боку Росії
"Підготовка до цього і зараз відбувається. І до того треба готуватися весь час.
За три з половиною роки війни не побудувати патронний завод в Україні – ну, як це так? Вже що-що, а елементарний боєкомплект ми мали би виготовляти самі. Тим більше, з нашими виробничими потужностями, з бажанням багатьох західних бізнесменів інвестувати в цей проект. На мене ще 2014 року виходили якісь підприємці, які готові були мільйони доларів нести, щоб десь там на Західній Україні побудувати такий завод. Але нікому діла нема.
Так, я розумію, що у нас ще досі багато чого є на складах. В одній Балаклії, як Пашинський казав, на мільярд доларів бабахнуло. І хіба ми почули, щоби хтось за те відповідальність поніс? Мільярд доларів".
Про поламані російські літаки
"У них і так на навчаннях ("Захід-2017". - Gazeta.ua) два літаки впали. Щойно почалися у них навчання – бомбардувальник якийсь завалився і Як-130, здається, впав. Тобто у них літаки вже падають. А коли ми в Грузії 2008-го допомагали грузинам – скільки позбивали всього за пару днів війни? І стратегічний бомбардувальник, і таке інше... Тобто вони понесуть шалені втрати. Однозначно.
Хоча нашій ППО ще рости і рости. А ще була б ПРО – то взагалі б супер! Але я так підозрюю, що у разі широкомасштабної військової агресії з боку Росії ті самі комплекси Patriot (зенітні ракетні комплекси MIM-104 Patriot. - Gazeta.ua) і так далі до нас дійдуть. Бо коли вже почнеться щось широкомасштабне, американці цього разу, я думаю, не кинуть нас".
Про найнеобхідніше
"А що нам дійсно найнеобхідніше – це протиракетний ковпачок би зробити, оце було б добре. Бо мені часто навіть сниться, як авіація працює. Мені в житті не доводилося бувати під авіабомбардуванням – слава Богу. Під усім був, а під бомбардуванням – ні. Але мені чомусь часто сниться саме така війна. Коли літак випускає ракету… І це страшнувато. Бо захиститися важко".

Немає коментарів:

Дописати коментар